Hoppas att fler ger solpaneler en chans

Jag vet att många med mig är bekymrade över hur det ser ut i världen med förändringar i klimat och påverkan av miljön. Oavsett var man står i hur man ser på hur våra utsläpp påverkar detta, så är väl de flesta överens om att det är positivt om vi kan använda mindre av fossila bränslen och utveckla förnybar energi.

Sol, vatten eller vind

Alla tre är bättre än olja, men för att ta vara på energi från vatten och vind, krävs ganska så stor inverkan på naturen, och i förlängning också miljö. Solpaneler däremot påverkar nästan inte alls. Finns det möjlighet att placera dem på taket med hjälp av duktiga yrkesmän så syns de inte ens. Solenergi är miljövänligt och det är förnybart. Att ta vara på solenergi släpper inte ut farliga ämnen och solenergin kommer aldrig att ta slut. I alla fall inte än på 10 miljarder år om man får tro vetenskapen.

Spara pengar och miljö på samma gång

Ett annat stort plus är att solpaneler kan ha en livslängd på uppåt 40 år, så det finns gott om tid att få tillbaka de pengar man investerat. Om man väljer att investera i solpaneler kan man också få ett investeringsstöd från staten, men ha i åtanke att du inte kan göra rot-avdrag om du beviljas detta stöd. Hör med din leverantör om vad som gäller just nu och i just din situation. På 8-10 år kan hela installationskostnaden vara intjänad på din solenergi, efter det är det rent plus.

Jag pratade med vänner som hade solpaneler installerat innan jag tog mitt steg mot grönare energi i mitt hem, och liksom jag var det i stort sett bara positiv respons. Men det var skönt att ha den kunskapen med mig, så prata med grannar eller vänner som redan gjort detta val. Eller prata med de företag som installerar solpaneler, de har full koll på nya produkter, och tro mig det utvecklas hela tiden.