Fuktspärr och fuktskydd

Hur fungerar det egentligen med fuktspärr och fuktskydd, och hur uppstår en fuktskada på ett hus? Jag har köpt och sålt olika typer av bostäder och fastigheter under större delen av mitt liv. När jag tänker efter så har jag alltid haft ett stort intresse för hus och trämaterial, det passar ju väldigt bra eftersom många äldre hur är byggda av träkonstruktioner. I trähus blir det dessvärre väldigt påtagligt när det blir en fuktskada i grund och väggar. Träet ruttnar och måste bytas ut när det är fuktskadat. När du ska köpa en bostad så är det viktigt att du är vaken och både tittar och luktar i alla rum. Det kan vara läckor från taket som orsakat fuktskador eller som oftast, i källaren om det finns någon.

När har man fuktspärr?

För att en fuktskada ska uppkomma i ett hus så ska det finnas material som inte tål fukt naturligt. Olika hus utsätts olika mycket för fukt, men vissa hus blir extra utsatta för regnvatten, fukt från marken som byggnaden står på, en skada i takkonstruktionen eller väggar där vatten och fukt kan leta sig in. Det finns olika typer av fuktspärrar men avsikten är densamma, att hindra fukt att tränga in i bostaden. Det kan vara folie eller plastmatta som används som fuktspärr och som du lägger på betongplattor. Idag finns även så kallade ventilerade fuktspärrar.

Fuktskydd till bostaden

Ett fuktskydd ska förhindra alla typer av fuktskador som till exempel röta, mögel, lukt eller andra fuktskador. När man bygger ett nytt hus ska allt i bostaden ha ett fuktskydd som skyddar mot byggfukt, vattenspill, markfukt, luftfukt etc. Konstruktionsdelarna i huset ska skyddas extra noga mot fukt genom till exempel en EPDM-list mot den del av underlaget som transporterar fukt. Trä som sagt är extra utsatt och i bostadens konstruktion består nästan allt av just trä.